Pofon egyszerű megtakarítási tippek az irodában

Rém egyszerű dolgokkal lehet igazán spórolni az irodában. Egy feltétel van: el is kell végezni a feladatot, nem csak beszélni róla. Hosszú távon – főleg, ha nagyobb a cégünk mint egy garázsvállalkozás – akár milliókat is megtakaríthatunk. 

A munkaszervezési ésszerűsítések mellett vannak úgymond magától értetődő megtakarítási lehetőségek is, de sok helyütt ezeket csak elméletben használják ki, mert sem a cégvezetők, sem az alkalmazottak nem következetesek a spórolásban. Nem elég például azt mondani, hogy „mi aztán nagyon zöldek vagyunk”, mert külön ládában gyűjtjük a műanyag vizes palackokat, ha közben nem figyelünk oda a kétoldali nyomtatás fontosságára.

Tippek

  1. Gyűjtse külön a papírt és a műanyagot
  2. Zárja el a csöpögő csapot
  3. Kapcsolja le a lámpát, ha kilép a mellékhelyiségből
  4. Kevesebb vegyszert használjon takarításkor
  5. Használjon újrahasznosított anyagokat
  6. Járjon többet munkába kerékpárral

Vagy nyitva hagyjuk az ablakot, miközben „ezerrel” megy a légkondicionáló. Tipikus, hanyagság, hogy a mellékhelyiség belső részének világításával senki sem törődik, jó esetben a külső terület lámpáját kapcsoljuk le, ha kimegyünk onnan. A monitorok sokszor egész nap mennek, holott külső munkánk miatt akár több órára is elhagyhatjuk az épületet. Márpedig a számítógépek hőt termelnek és persze áramot is fogyasztanak. Még azokban kiadó, első osztályú budapesti irodaházakban, ahová sokan szeretnének költözni, mert jól felszereltek.

Most nézzük meg azt, ha kilépünk a bérlői szerepből és mondjuk cégünk saját irodaközpontjánál, termelő egységénél szeretnénk megtakarítást elérni. Óriási hiba lenne, ha ezt pusztán valamelyik vagy mindegyik energiaszolgáltató leváltásával akarnák elérni. Még a kiadó “B” kategóriás irodaházakban is van élet, ott is lehet vagy érdemes ellenőrizni a szolgáltatót.Lehetnek ugyan jelentős különbségek is az ajánlatokban, például a működési területünkön új szereplőnek számít egy szolgáltató és ezért nagy engedménnyel csábít. Hosszú távon azonban nem lehetnek nagyságrendi eltérések.

Jól jön a szakszerű energia audit

Feltétlenül végeztessünk szakszerű energia auditot, egyfajta fogyasztási átvilágítást. A velünk kapcsolatban álló energiaszolgáltatók, tanácsadók és az üzemeltetési piacon működő cégek is rendelkezésre állnak. Az energia auditálás komplex folyamat, és összetett szakértelmet igényel.

A felmérés után elvégzett gazdaságossági számításokból kiderül, hogy mekkora energetikai beruházás szükséges, mondjuk 20-30 százalékos költségmegtakarításhoz. Ez lehet berendezések vásárlása vagy a teljes rendszer cseréje is. Ha eldöntöttük, hogy újítunk, akkor pedig nézzünk szét a forrásoknál, ma már egyre több banknak van kifejezetten ilyen célú hitele és állami (részben uniós) források is rendelkezésre állnak.

Szereltessen fel okos mérőt!

Az ellenőrizhetőbb mérési rendszer bevezetését előkészítő mintaprojekt keretében 2012 nyarán úgynevezett “okos árammérőket” (smart meters) szereltek be húszezer háztartásban és kisvállalkozásnál. Az “okos mérés” előnye, hogy a fogyasztók a folyamatosan rögzített adatokat a kijelzőn vagy az interneten pontosan nyomon követhetik, és tudatosabb energiafelhasználással megtakarítást érhetnek el.

Ugyancsak az energiafelhasználás pontosabb ellenőrzését segíti, hogy egy uniós rendelet szerint a gázszámlákon is kilowattórában (kWh) jelenik meg a fogyasztás, a korábbi megajoule (MJ) helyett, így könnyebben össze lehet hasonlítani a gáz- és áramfogyasztást. A mérők továbbra is köbméterben mérik majd a fogyasztást, a szolgáltató ezt szorozza meg az energiatartalommal, és azt számolja át kilowattórára. Egy kilowattóra 3,3 mega joule energiának felel meg. A földgáz energiatartalma 35-45 mega joule köbméterenként, tehát egy köbméter gáz mintegy 10 kilowattóra energiát tartalmaz.

Kerékpártároló és tusoló létesítése nem tűnik megvalósíthatatlannak, ezt nyugodtan kérhetjük az irodaház bérbeadójától. A gépészet működésének hatékonyságán is lehet javítani és az áramfelhasználás is lehet takarékosabb, ha a nem használt közös területeken nem ég a lámpa vagy éjszakára teljesen kikapcsolják a világítást. Természetesen az üzemeltető is törekszik ezekre, de mi is kérdezzünk rá – a végelszámolásnál ugyanis közvetve a mi cégünkkel fizettetik meg a nem megtakarított költségeket.

Kifejezetten figyeljünk oda, hogy van-e a kiszemelt épületen növényzettel fedett zöldtető. A legkorszerűbb irodaházakon már mindenütt kialakítottak ilyeneket, ezek kedvezően hatnak a hosszú távú üzemeltetési költségekre, s ezzel mi, mint bérlők is jól járunk.

 

Print Friendly

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.